Hirmutav põhjus, miks ei tohiks hallitanud leivapätsi puhtaid viile mitte kunagi süüa või isegi nuusutada

 (111)
Hirmutav põhjus, miks ei tohiks hallitanud leivapätsi puhtaid viile mitte kunagi süüa või isegi nuusutada
Foto: Raivo Tasso

Hallitus on salakaval - näiliselt puhas ei tähenda seda, et see ka tegelikult nii on.

MNN kirjutab, et kui märkad leival hallitust, siis peaksid terve paki minema viskama ning pakist mitte ühtegi viilu sööma.

USA põllumajandusministeeriumi (USDA) spetsialist Marianne Gravely selgitas, et hallitus leival on eriti ohtlik, sest see on pehme toit. "Pehmes toidus on hallitusel väga lihtne levida. Nii võivad hallituse osad olla ka seal, kus sa seda ei näe," ütles ta.

USDA selgitab, et hallitus on samast perekonnast, mis seened. Kui sa hallitust mikroskoobiga vaatled, siis need näevadki välja nagu väga peenikesed seened. Sobivate tingimuste korral suudavad enamus seeni toota ka sekundaarseid laguprodukte ehk mükotoksiine. Kuigi mükotoksiinid ise pole lenduvad, kantakse neid edasi spooride või spooride/seente osakestel.

Toiduhallituse puhul pole aga näha selle niidistikku, mis võib aga olla terves leivapätsis, isegi kui näiliselt on hallitanud vaid üks koht. Samuti võib hallitanud toidul kasvada koos hallitusega ka baktereid.

USDA soovituste kohaselt ei tohiks ka kunagi hallitanud toitu nuusutada, sest see võib tekitada hingamisteede probleeme.

Samuti peaks puhastama ka külmkapi- või leivakapi osa, kus hallitanud toit enne seisis. Lisaks tasub üle vaadata ka teised toiduained, mis hallitanud leiva lähedal seisid, sest hallitus levib kiiresti.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare