Kala kuuma ilmaga poest külmkapini: kui kiiresti riknevad mereannid ning kuidas vältida ohtlikult haigestumist?

 (8)

Pärnamäe Rimi avamine
Foto: Andres Putting

Ameerika tarbijauudiste portaal Consumer Reports annab lugejatele mõningad soovitused, kuidas kalaga ümber käia, et sellega levivatesse haigustesse mitte haigestuda.

Käi poes läbimõeldult. Et võiksid kindel olla, et ostetud kalatooted ja muud meresaadused on tervisele ohutud, tuleb need muust toidust nii ostukorvis kui ka kilekotti tõstes lahus hoida. Võta poes kalatooted korvi kõige viimasena (et need oleksid võimalikult lühikest aega sinu ostukorvis) ning aseta need võimalusel auto külmakasti ning koju jõudes kiiresti külmkappi.

Ohutu pakendus. Kui sa koju jõuad, tuleks teada ka seda, et toores kalatoode peaks olema korralikult pakendatud või paigutatud õhukindla kaanega karpi. See on vajalik selleks, et toores kala ei saastaks teisi külmkapis olevaid toite. Saasteallikaks võib olla ka toores liha, mida tuleks samuti nutikalt hoiustada (kindlasti mitte lahtiselt ja külmkapi õhule avatult).

Mõistlik on toorest meretoitu hoiustada külmiku suletud kastides või keskosas. Kindlasti mitte ukse küljes. Uks pole mõeldud kiiresti riknevate toitude hoiustamiseks ning sealsed temperatuurid võivad väga palju kõikuda, eriti kui väljas on soojemad ilmad nagu praegu.

Kasuta või sügavkülmuta. Kalaga on tõesti vaid kaks valikut: kas sa teed sellest mõne tunni jooksul süüa ja hoiustad seda eelkirjeldatud viisil või sa paned selle kohe koju jõudes sügavkülma oma aega ootama. Lahjem kala peab sügavkülmas vastu kuus kuni kaheksa kuud, rasvasem nagu lõhe kaks kuni kolm kuud. Et kala sulatada, tuleks sügavkülmutatud kala oma pakendis või mähises asetada taldrikule ja jätta tavalisse külmikusse.

Aga kui on kiire? Et kalatooted sinu tervisele karuteenet ei teeks, võib sügavkülmutatud kala või karpe sulatada ka jooksva külma vee all, õhukindlalt suletud kilekotis. Sellist sulatusviisi kasutades peaks kala kohe pärast sulatamist ära küpsetama.

Valmista hoolikalt ette. „Ole kindel, et sinu töökeskkond on puhas enne, kui kala toiduks ettevalmistamist alustad. Kindlasti kasuta kala jaoks erinevaid lõikelaudu ja nuge, mida sa hiljem näiteks liha või köögiviljade lõikamisel ei kasuta. Puhasta tööpinnad ja tööriistad kuuma vee ja pesuvahendiga. Pärast kasuta pesuvahendist vett ja köögipaberit, et kõik puhtaks ja kuivaks saada. Eriti sealt, kuhu on levinud pritsmed või tilgad.

Küpseta õigesti. Kala ohutul küpsetamisel maksab silmas pidada, et alates 63 kraadisest sisetemperatuurist on kõik hästi. Sel tempeatuuril hävivad enamik baktereid ja viiruseid ning toiduga kaasnevate haiguste risk saab kõrvaldatud. Et temperatuuri kontrollida maksab köögis hoida toidutermomeeter, mis võiks soovitatavalt olla digitaalne (see on kõige täpsem).

Tugevama struktuuriga kala puhul tasub termomeeter sisestada fileesse küljelt. Karpide või õrna struktuuriga kala puhul on termomeetrit peaaegu võimatu kasutada. Viimasel juhul piisab sellest, kui kala on läbipaistev või kui seda on kahvliga lihtne katki vajutada. Krabi, merivähki ja krevette tuleks samuti küpsetada, kuni need on läbipaistvad ja pärlendavad; karpe, rannakarpe ja austreid tuleks küpsetada kuni kest avaneb; kammkarpe kuni need muutuvad piimjalt valgeks.

Tea, mis temperatuuril toitu sa serveerid. Küpsetatud kalatooted tuleb hoida serveerimisel üle 60 kraadi või siis alla 4 kraadi (tavaliselt on see külmkapi sisetemperatuur). Kui kala temperatuur on nende kahe temperatuuri vahel, võivad bakterid hakata ohtlikul hulgal paljunema, isegi kui kala näeb välja ja maitseb suurepäraselt.

Külma ja eelnevalt küpsetatud kala ja kalatooteid nagu krevette ja meresaaduste salateid tasub enne serveerimist hoida eraldi kausis koos jääga. Külmkapis tuleks külmsalatitesse mõeldud küpsetatud kalatooteid maha jahutada tund kuni kaks.

Ettevaatust toore kala söömisega. Lisaks sushile puudutab see ka ceviche'i (Lõuna-Aafrika marineeritud eelroog toorest kalast või teistest meresaadustest) ja meresaadusi, mida on maitsestatud sidruni- või laimimahlas nii kaua, et kala liha on tõmbunud valgeks. See võib näha välja küpsenud, kuid see tegelikult pole. Kui on kahtlus, siis ära söö. Kui sa ei tea või pole päris kindel, kuidas sinu taldrikul olevat meretoitu on hoiustatud, küpsetatud, ette valmistatud, on mõistlikum selle söömisest loobuda kui võtta risk haigestuda toiduga levivatesse haigustesse.

Meresaadused võivad maksta palju, aga kõrget hinda tuleb maksta ka neist saadud toidumürgistustesse. Näiteks küpsetatud kala, mis seisab külmkapis, tuleks hiljemalt kolmandal päeval prügikasti visata.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
hint.mobile.error_no_name
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised