Mis teeb Eesti toidukaubad nii kalliks?

 (165)

Miks on Eestis toidukaupade hinnad nii kallid? Käibemaks, transport ja väike turg on kolm peamist põhjust.
Miks on Eestis toidukaupade hinnad nii kallid? Käibemaks, transport ja väike turg on kolm peamist põhjust.Foto: Anni Õnneleid

Toidukaupade hinnas on mitu komponenti, mille tõttu on keeruline näpuga näidata ainult ühele tegurile.

Eesti kõrged toiduhinnad tekitavad siinsete madalate palkade taustal tarbijale meelehärmi. Viimase aasta jooksul on mitme kaubagrupi maailmaturuhinnad tõusnud. Eesti tarbija tunneb juba praegu kõrgemate hindadega piima- ja kalatoodete survet rahakotile. Tihti soovitakse otsida süüdlast ja kõige lihtsam on osutada kaupmeestele. „Süü” peitub aga mujal. Mis hindu mõjutab?

Esiteks riigiti erinevad maksumäärad. Eesti on üks viiest Euroopa Liidu liikmesriigist, kus toidu käibemaks on vähemalt 20%. Ülejäänutes kogutakse käibemaksu kindlatelt toidukaupadelt või on suurele osale kehtestatud väga madal või suisa nullkäibemaks. Suurbritannias, Poolas, Ungaris, Küprosel, Itaalias, Horvaatias, Hispaanias, Prantsusmaal ja Iirimaal on toidukaupade käibemaks 5% või alla selle.

Edasi lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta artikkel
0.59 € Osta artikkel
Tutvu maksevõimalustega >>
Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised