Uuring: gluteeni vältimine võib soodustada diabeedi teket

 (7)

Foto on illustreeriv
Foto on illustreerivVida Press

Viimastel aastatel on gluteeni vältimine muutunud äärmiselt populaarseks, seda ka nende inimeste hulgas, kel tegelikult gluteenitalumatust pole. Teadlased on välja selgitanud gluteenivaba dieedi ohu meie tervisele.

Gluteenivaba dieedi populaarsuse tõttu on mitmed inimesed loobunud nisu-, rukki-, odra- ja speltajahust valmistatud toodete tarbimisest, ehkki suuremal osal neist ei ole tegelikult gluteenitalumatust, kirjutab The Independent.

Harvardi ülikoolis tehtud uuringu järgi on gluteeni vältimine nende inimeste jaoks, kel sellest hoiduda pole tarvis, tegelikult suisa kahjulik.

Teadlased analüüsisid oma uuringu käigus 200 000 inimese toitumist 30 aasta jooksul ning leidsid, et 20 protsendil uuringus osalejaist - inimesed, kes tarbisid kõige rohkem gluteeni -, oli 13 protsendi võrra väiksem tõenäosus haigestuda 2. tüübi diabeeti.

Teadlased järeldasid sellest, et gluteeni sisaldavate toitude söömine vähendab diabeeti haigestumise riski.

Ehkki teadlased ei ole kindlad, kas diabeedi vältimisele aitas kaasa gluteen või mõni muu aine, mida gluteenirikkad toidud sisaldasid, on uurijate soovitus siiski järgmine: kui sul ei ole ühtki meditsiinilist põhjust gluteeni vältimiseks, ära asenda tavalisi jahutooteid, näiteks saia-leiba, pastat ja küpsiseid, nende toodete gluteenivabade versioonidega, kuna see vähendab tavaliselt ka neis sisalduvate kasulikke toitainete hulka.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
hint.mobile.error_no_name
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised