Tegelikud põhjused, miks sinu pere sind grillmeistrina kõrgelt ei hinda



Söök, grill, söögilaud
Foto: Tiit Blaat

Igas peres on üks grillmeister, kellel on oma teadmised ja tehnika, kuidas liha ja vorste grillida. Kuid kas ta saab oma ülesannetega ikka piisavalt hästi hakkama? Võimalik, et mitte.

Põhilised vead, mida liha grillides tehakse, on seotud kuumuse ja ajastamisega, kirjutab Consumer Reports.

1. Toit kleepub resti külge

Veendu, et grill oleks enne toidu tegemist korralikult sissetöötatud: st, soojaks põlenud (sõltumata sellest, kas tegemist on söe- või gaasigrilliga). Enne liha või vorstide küpsetamise alustamist puhasta restid metallharjastega, seejärel võta kaks pabersalvrätikut ja murra need võimalikult paksuks käsnaks ja kasta õlisse. Seejärel käi kogu rest õliga üle ja pärast seda võid juba rahumeeli liha küpsetamisega alustada.

2. Aeg-ajalt purskuvad leegid

Ära koorma grilli üle. See tähendab, et liiga palju toitu ei tohi küttekolde kohale panna. Kolmandik grillist tuleb hoida tühi toidust. Kui rasvased toidud - nagu lõhe või sealihasašlõkk - valavad oma rasvaga õlisse tuld juurde, on sul grillil ruumi, et liha tekkinud leegi eest ära liigutada.

3. Toit on üle- või alaküpsenud

Kui küpsetad nii, et toidul pole kaant peal, siis pääseb kuumus alati minema ning sellega kannatab ka toiduvalmimise kiirus, sageli ka see, kas liha üldse küpseb ära. Näiteks suuremate lihatükkide puhul tuleks algul kasutada võimalikult kõrget kuumust ning küpsetamise teises osas hoida liha vähenenud kuumusega grillil kaane all. Liha küpsusastet saab kontrollida toidutermomeetriga, aga ka lihtsa hambatikuga.

Seotud lood:

4. Burgerid ja steigid maitsevad kuivalt ja lamedalt

Enne küpsetamise alustamist maitsesta liha (kui seda pole juba tehtud) maitseainete või lihtsalt soola ja pipraga. Lihale võib küpsetamise käigus valada ka peale grillkastet, mis annab lisamaitset ning hoolitseb selle eest, et see kuivaks ei jääks. Kanaliha puhul maksab seda enne hoolega marineerida. Fileed, mis alati ära kuivama kipub, tuleks näiteks oliiviõli sees segada, kuni õli filee sisse läheb. Selline filee maitseb mahlaselt ja maitsekalt.

5. Suitsetatud maitse ei tule esile

Isegi, kui kasutad gaasigrillil suitsukastikest, mis annab lihale suitsetatud maitse, ei pruugi tulemus olla piisavalt hea, sest „suits" pääseb grilli ventilatsiooniteede kaudu välja. Kindla peale minek selles osas on kasutada söegrilli, mis kindlasti lihale soovitud suitsuse maitse annab.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised