Jaapanlane pahandab: seitse põhjust, miks Eestis tegutsevate Aasia restoranide toit ei kõlba kuhugi

 (212)

Tänavatoit
Foto: Alex Hubenov, Shutterstock

Jaapanlane Ken Saburi toob välja inglisekeelses Eesti elust rääkivas portaalis Estonian World välja, miks Aasia köök Eestis ei ole autentne ega vasta rahvusköökide päritolumaade standarditele.

Avaldame tema eesti keelde tõlgitud kirjutise.

Kord olin lühikest aega nõuandjaks ühele Tartus tegutsevale Aasia restoranile. Seetõttu arvan, et mul on mingi aimdus, miks Aasia restoranid Eestis nii halval tasemel on. On mõningad erandid, aga nagu öeldud - erandid.

1. Ahned ja täiesti ebapädevad ülemused.

2. Kui näed, et „Aasia" restoran teeb Hiina, India ja ka Tai köögi roogasid, jookse nii kiiresti kui saad. See on umbes samaväärne kui „Euroopa" restoran teeb Aasias korraga Itaalia, Inglise ja Soome köögi roogasid.

3. Enamikel Eesti Aasia restoranidel on 100 või enam menüükirjet. Kas keegi on kunagi mõelnud, kuidas nende restoranide köögid sellise valikuga toime tulevad? Vastus on lihtne: enamik serveeritavatest liharoogadest sisaldavad liha, mis on eelküpsetatud. Neis sisalduv riis ja nuudlid on aga päev või kaks enne valmis tehtud. Lihtsamalt öeldes: enamik sellest toidust tehakse soojaks mikrolaineahjus. Teiste sõnadega: klassikaline Gordon Ramsay köögiõudusunenäo praktika.

4. Kokad on kas laisad, oskusteta või neil pole endil piisavalt julgust, et oma rumalate ülemustega vaielda, mis viib selleni, et köögis toodetakse absoluutset jama.

Seotud lood:

5. Vürtse on keeruline hankida? See on müüt! Ma elasin koos india ja pakistani inimestega oma ühika-aastate ajal Tartus ning toit, mida nad valmistasid, oli autentne ja täpselt nii hea kui hea see olla saab. Veelgi enam - see oli parem, kui kõnealuste restoranide valmistatud road.

6. Kliendid ei oska paremat küsida. Sel suvel külastasin India ja Tai restorani Tallinnas. Olin väga skeptiline. Facebookis oli sellele restoranile antud 4,8-punktine hinnang. Loobusin oma eelarvamustest ja andsin sellele restoranile võimalus. Aga täiesti liialdamata - sellesse kohta ma enam kunagi tagasi ei lähe.

7. Iga roog on üleuputatud kastmete või marinaadidega või serveeritakse ketšupiga. Praetud riis või nuudlid, ketšup. Võikana, ketšup. Karrikaste, jällegi ketšupimaitse selles on tunda. Ketšup, ketšup ja veelkord ketšup. Ma ei tunne kusagil India kõige levinumaid ja põhilisemaid maitseaineid nagu kurkum, köömned või masala.

Kokkuvõtvalt öeldakse loo juures, et Eestis tegutsevad maailma rahvusköökide restoranid saavad paremaks muutuda ainult siis, kui kliendid paremat küsida oskavad. Aina enam eestlasi reisib ringi ja oskab võrrelda autentset kööki siinpakutavaga. Keskmiselt või ka üle selle ülehinnatud toit ei peaks olema vastuvõetav - küsida 15 eurot lihtsalt karrikastme eest Tallinnas (samal ajal võib suussulav karri maksta Indias 2 eurot või Londonis 10 eurot) on lihtsalt naeruväärselt ülepaisutatud ja ahne. Aasia restoranid Tallinnas ja Tartus peaksid pakkuma paremat kvaliteedi- ja hinnasuhet ning - viimaks, kuid mitte vähem tähtsana - oluliselt parema maitsega toitu.

Vaata ka, mida näiteks arvab hiinlane Tallinnas pakutavast "hiinakast":

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
157 000€
Rae vald, Korter
129 500€
Tallinn, Maa
Otse omanikult!
229 500€
Tallinn, Korter
229 000€
Tallinn, Korter
Otse omanikult!
166 000€
Tallinn, Suvila
102 900€
Tallinn, Korter
160 000€
Tallinn, Korter
121 990€
Tallinn, Korter
109 000€
Tallinn, Korter
189 000€
Harku vald, Korter

118 900€
Tallinn, Korter
204 900€
Tallinn, Korter
229 900€
Tallinn, Korter
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised