Salmonelloosioht liikvel: Eesti kauplustest korjati viie tuntud kaubamärgi munad

 (130)
Salmonelloosioht liikvel: Eesti kauplustest korjati viie tuntud kaubamärgi munad
Foto: Sven Arbet

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kahest farmist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Võimalik saastumine võib puudutada Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Antud munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt.

Kasulik küsis ka poekettidelt, kas nende kauplustes olid potentsiaalselt ohtlikud munad müügil.

Kõige suurem mure on ilmselt Coopil, kuna viimane on Sanlindi kõige suurem klient. "Sanlind OÜ kõige suuremaks kliendiks on Coop Eesti Keskühistu," seisab Sanlind OÜ majandusaasta aruandes. Coopi pressiesindaja Martin Miido ütles, et nimetatud kaubamärgiga munad olid müügil ka meie kauplustes. "Koheselt pärast kõnealuse info saabumist edastati info kauplustele ning kõik nimetatud kaubamärkide tooted eemaldati müügist."

Maxima pressiesindaja Marit Liik ütles, et neil OÜ Sanlind tooteid ei müüda.

Selveri juhatuse liige Kristi Lomp kinnitas, et ka Selver ei tee nimetatud munatootjaga koostööd. "Mis tähendab, et meie kauplustes pole müügil nimetatud farmidest pärit mune," ütles ta.

Prisma hüpermarketites nime Kodukoha, Hiigelhää ja Pisihää all müüdavad munad on pärit Lõuna-Eesti Talumuna OÜ farmidest ning tarbijatele ohutud, kinnitas Prisma. See tähendab, et müüakse küll sama kaubamärgiga mune, kuid need on teise tootja farmist pärit.

Seotud lood:

Juhul, kui tarbija on ostnud antud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:
• Pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast
a) toidu valmistamist,
b) tualetis käimist,
• Toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit.
• Pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,
• Vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare