Värske uuring: iga viies soomlane vähendab teadlikult liha söömist

 (5)

Värske uuring: iga viies soomlane vähendab teadlikult liha söömist
Foto: Vida Press

Värske uuringu järgi loobuvad soomlased aina enam liha söömisest. Seda nii ajutiselt kui ka jäädavalt. Või siis lihtsalt eesmärgiga vähendada liha söömise koguseid. Põhjused on erinevad varasemate samal teemal läbi viidud uuringutega võrreldes märksa rohkem.

Soome toidutööstuse uuringufirma Foodwest viis läbi uuringu, millest selgus, et iga viies soomlane vähendab liha söömise koguseid, vahendab Yle uudisteportaal.

„2012. aastal leidsime, et liha tarbimine on vähenemas ja tendents on jätkumas," ütles turu uuringu läbi viinud Emmi Penttilä. „Viis aastat tagasi üks kümnest uuringus osalejast täheldas liha vähendamist oma menüüs, nüüd on see juba üks viiest.

Uued põhjused

Taimetoitlust või täistaimetoitlust proovitakse ka täiesti uutel põhjustel. Peamiselt tervis, eetilisus, toidutööstuse jätkusuutlikkus, enesetunne on jätkuvalt kõige levinumad põhjused, miks lihasöömist vähendatakse või sellest loobutakse. Lisandunud on aga üks uus põhjus, mis uuringu läbiviijatel silma hakkas ning mis polnud sugugi marginaalne: maitse.

„Rohkem inimesi ütles, et olid motiveeritud lihast loobuma ainuüksi selle tõttu, et taimetoit maitseb paremini," ütles Penttilä. „Kui põhjus on personaalsetes maitse-eelistustes, siis enamasti need inimesed ei tegutse sotsiaalsetel või globaalsetel eesmärkidel."

Seotud lood:

Ka Soome jaeketid on muutustest aru saamas ning aina enam leiab poodidest valikuid, mis soodustavad taimetoitlust või veganlust praktiseerivaid inimesi oma oste sooritama. „Inimesed leiavad, et rohkema taimse toidu lisamine oma toidulauale toob sinna mitmekesisust ning et selliste toitude tegemine on muutunud ka oluliselt lihtsamaks," lisas Penttilä.

Foodwesti uuringust selgub veel, et kolmandik soomlastest otsustab teadlikult aeg-ajalt mitte süüa liha kindlatel päevadel nädalast.

„Kui keegi õpib taimetoidu tegemise ära, saab ta aru, et see pole üldse keeruline ning et kõhtu täitvaid vaid taimsest saadusest koosnevaid roogasid on võimalik valmistada," märkis Penttilä.

Trendidele on palju kaasa aidanud ka liha imiteerivad road nagu rebitud kaer ja sojaubade paasil tehtud tooted.

Kõige tõenäolisemalt loobuvad lihast või vähendavad liha söömist noored linnas elavad naised. Samal ajal keskealised ja vanemad mehed söövad suure tõenäosusega loomset toitu.

Värske uuring viidi läbi 2000 soomlase seas aprillis, milles uuriti inimeste käitumismustreid keskkonnasäästlikku tarbimise teemadel, millest üheks oli toit.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

FORTE TOP

Viimased uudised