Eesti inimesteni jõudis maailma esimene söödav kohv


Kohvitahvel
Kohvitahvel

Lätlased tegid maailma esimese söödava kohvi. Erinevalt tavalisest kohvist ei tekita Eesti poelettidele jõudnud kohvitahvlid keskkonda jäätmeid, kofeiini mõju söömisel on pikaajalisem ning selle tarbimise järel pole karta järsku energia langust kehas.

"Ühe kohviampsu kofeiini kogus on võrdväärne ühe espressoga, sisaldades sealhulgas kasulikke antioksüdante," ütleb Coffee Pixelsi nimeliste kohvitahvlite idee autor, Riia barista Raivis Vaitekuns, kuid rõhutab, et söödavatel kohvlitahvlitel on kohvijookide ees väga suur eelis. "Kohviampsus sisalduv kofeiin imendub kehasse veidi aeglasemalt, seetõttu on selle mõju pehmem ja pikaajalisem, aidates olla erksam, energilisem ning keskendunum," ütleb Vaitekuns. Kohvitahvli teeb eriliseks ka see, et söödava kohvi mõju kestab kuni neli tundi ning erinevalt joodavatest kofeiini toodetest, ei tunne inimene mõne aja möödumise järel järsku energia langust ehk nn kafeiini krahhi.


Kohvitahvlid on heaks lahenduseks neile, kes vajavad energiat liikumise ajal või olukordades, kus kohvi vedelal kujul juua pole sobilik või mugav. Kohvitahvlit on hea kanda taskus kaasas nii loengutel ja koosolekutel kui ka matkadel ja autoga sõites. "Coffee Pixelsi batoon on nagu hea sõber, kes ei luba juhil pikkadel sõitudel magama jääda või aitab keskenduda pingerohketes olukordades ning eriti heaks abimeheks on see nüüd kui päevad on järjest lühemad ja valget perioodi jääb üha vähemaks," ütleb Vaitekuns.

Seotud lood:


Raivis Vaitekunsi sõnul on ajal, mil kohvikultuur kogub populaarsust, mure selle jäätmete pärast üha suurem. "Kohvikutes töötades nägime, kui palju läheb kohvi tegemisel raisku ja kui palju kohvipaksu visatakse ära," ütleb Vaitekuns ja lisab, et inspiratsioon kohvitahvlite valmistamiseks tulenes vajadusest ja tahtest kasutada ära terve kohvivili, mitte ainult osa sellest. "Kui enamikel juhtudel moodustavad kohvi jäätmed 80% kogu toodetud kohvist, siis söödavad kohvitahvlid on valmistatud meetodil, mis kasutab ära kogu kohvioa ning vastavalt tootele ka kogu toitaineterikka kohvivilja viljaliha (cascara). Kohvitahvlite idee autori sõnul võib süüa batoone nii nagu isu parasjagu ütleb: närida võib nii pikslite kaupa kui ka terve batooni korraga.


Coffee Pixels'i kohvitahvlite valmistamisel jahvatatakse batoonidesse terve kohviuba ning iga tahvli söömise korral saab tarbija korraliku kiudainete doosi. "Kohv on muidu suurepärane antioksüdantide allikas, kuid kui kohv vedeldada veega, saab vaid osa antioksüdante ubadest kätte. Kohvlitahvlite puhul seda muret ei ole ja organism ei jää üheski kasulikust komponendist ilma," ütleb tahvlite idee autor Vaitekuns. Cascarat peetakse aju imetoiduks, kuna see parandab jõudsalt tähelepanu- ja keskendumisvõimet. Lisaks on Cascara vili üks maailma rikkaim antioksüdantide sisaldusega mari (globaalses loetelus suisa 4. kohal)


Kohviampse on müügil kahes erinevas sordis: cascara (kohvivilja viljaliha) ja piimaga. Kohvitahvlite valmistamisprotsess on mõneti šokolaadi omaga sarnane. Peamine koostisosa, nagu ka šokolaadi puhul, on kakaovõi. Teisteks kohvitahvlite valmistamiseks kasutatavateks koostisosadeks on kohviuba ning natukene soola ja suhkrut. Vastavalt tootele on lisatud kas siis cascara ehk kohvivilja viljaliha või piim.

Vali pilt või video oma arvutist
Saada vihje siit! Tagasi
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare