7 grillinippi, millega saavutada igal korral ideaalne grillielamus

 (1)
7 grillinippi, millega saavutada igal korral ideaalne grillielamus
GrillribiFoto: Rakvere lihatööstus

Suvi ja grillimine kuuluvad kokku samamoodi nagu jõulud ja verivorstid. Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp jagab seitset nõuannet, et kõik tänavuse grillõhtud saakid olema maitsvamad kui kunagi varem.

1. Kontrolli grilli töökindlust ja vali turvaline koht

Esimese sammuna kontrolli, et grill on töökorras. Erilist tähelepanu peaks pöörama just gaasigrillide seisukorrale. Puhasta grill korralikult, sest igasugune mustus, hangunud rasv ja tolm takistavad õhu juurdepääsu tulele ning see omakorda kajastub grillimise lõpptulemuses.

Lisaks varu ka korralikku kvaliteetset grillsütt, süütematerjali (puupilpaid, toiduõli, paberit ja/või ökoloogilisi süütekuubikuid), grilliga sobivat terasharja grillresti puhastamiseks ja grilltange.

Oluline on paigutada grill ohutusse kaugusesse majast, garaažist, rõdust, põlevmaterjalidest, metsast ja kuivanud taimestikust. Lahtise leegiga grilli puhul on see vahemaa vähemalt 5 meetrit, söegrillil aga minimaalselt kaks meetrit. Veendu ka selles, et grill asetseks stabiilsel pinnasel. Kõikuv grill võib kergest ümber minna ja kujutab endast suurt tuleohtu.

2. Vali õige lihatükk

Sobivaim lihatükk šašlõki valmistamiseks on seakaelakarbonaad. Rasva olemasolu on siinkohal tähtis, sest aitab lihal küpsemise vältel säilitada mahlasust. Need, kes eelistavad väherasvasemat liha võiksid tooraineks valida seavälis- või sisefilee.

Seotud lood:

Šašlõkilihaks peaks lihast lõikama kuubikud, mille küljemõõt on 3-4 cm. Taisest seavälisfileest võiks lõigata väiksema suurusega kuubikud. Kui plaanid šašlõki valmistamiseks kasutada vardaid, siis tuleb võimalikult võrdse suurusega lihatükid lükata tihedalt üksteise vastu – see tagab liha ühtlase küpsemise.

3. Marineeri liha

Sealiha saab maitsestada nii kuiva maitseainete segu kui ka marinaadiga. Liha marineerimine happelises marinaadis enne grillimist muudab vintske ja sidekoerikka liha pehmemaks.

Klassikalise sealihašašlõki äädikamarinaadi koostises on toidu-, veini- või õunaäädikas, lisaks annavad maitset mugulsibularattad, küüslauk ning sool ja pipar. Suvise kerge lihamarinaadi põhikomponendiks ja lihale õige marjamaitse andmiseks sobib ka hapukas marjamahl või -püree, millele võib lisada erinevaid maitseaineid, ürte ja sinepit.

Marineeritud lihalt tuleb grillimise eel liigne marinaad eemaldada majapidamispaberiga või lihtsalt lasta lihal nõrguda. Nii tegutsedes väldite olukorda, kus liha hakkab marinaadis hauduma.

4. Õige temperatuur on edu võti

Enne grillile asetamist tõsta liha pooleks tunniks toatemperatuurile soojenema. Nii valmib hõrk šašlõkk kiiremini ning kaotab ka küpsemise käigus vähem vedelikku.

Kõige puhtama maitseelamuse saamiseks süüta grill puupilbaste, paberi või toiduõliga. Enne grillima hakkamist on oluline saavutada liha küpsetamiseks õige temperatuur, sest liiga külm grill muudab liha nätskeks ja põletavalt kuuma temperatuuri puhul on oht liha ära kõrvetada.

Söed on grillimiseks valmis, kui saate kätt hoida 3-4 sekundit ca 10 cm kaugusel sütest. Kui suudate kätt hoida hõõguvate süte kohal kauem, on kuumus liiga väike.

5. Lisa maitset

Marinaadi ja rasva tilkumisest tingitud leekide summutamiseks aseta grillile kaas või hoia läheduses veeprits. Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leeki summutada ka õlle või veini abil.

6. Iga liha vajab küpsemiseks oma aega

Grillimisaeg sõltub lihatüki suurusest, liha omapärast ja eeltöötlusest, süte kuumusest ning liha kaugusest hõõguvatest sütest. Näiteks sealiha puhul kehtib kuldreegel: mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida.

Searibi vajab küpsetamist 11 minutit ühelt poolt ja sama palju ka teiselt. Seakaelakarbonaadist šašlõkivarras saab aga valmis 20 minutiga. Veiseliha tuleb grillida kiiresti ja hästi kuumade süte kohal.

Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuspiisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis.

7. Lase lihal tõmmata

Loe veel

Kui liha on küps, laske sel pärast grillimist 5–10 minutit kinni kaetud kausis tõmmata, et lihamahlade liikumine peatuks. Lisaks lihale sobib kenasti grillimiseks nii suvikõrvits, baklažaan, seened kui ka maisitõlvikud, mida võib samuti marineerida või enne grillimist glasuuriga katta. Ja nagu ikka – toidulaua tasakaalustamiseks tee kõrvale ka toorsalatit.

Saada meile vihje, foto või video!