Biokeemik selgitab: kas on normaalne, et kõva ajutöö järel tuleb suur söögiisu?


Biokeemik selgitab: kas on normaalne, et kõva ajutöö järel tuleb suur söögiisu?
Foto: Tiit Blaat

Tartu ülikooli meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer selgitab, miks tekib kõva ajutöö tulemusel tihti suur söögiisu.

Aju vajab päevas 140 kuni 160 grammi glükoosi ehk suhkrut ja on ajurakke, mis töötavadki vaid suhkru abil. Kui ajul on intensiivsem tööperiood, hakkab organism tõesti natuke enam nõudma süsivesikuid, ütles Zilmer teadusportaalile Novaator.

Kuna süsivesikud seostuvad meile enamasti ka mõnusa maitsega, hakatakse Zilmeri sõnul tahtma rohkem toitu. Selles pole midagi paha, tuleb vaid jälgida, et ka füüsiline aktiivsus oleks piisav.

Zilmer soovitab süüa tumedat-mõru šokolaadi, kuna see stimuleerib ajutööd. Muide, see, et suhkur oleks tervisele kahjulik, ei pea ka täies ulatuses paika, sest näiteks erütrotsüüdid toimivadki vaid suhkru abil.

Saada vihje, foto või video!
Saada vihje
Jälgi meid sotsiaalmeedias