Ekspert annab nõu: 5 harjumust, mis muudavad su päeva hulga produktiivsemaks

 (6)
Kohvitass
KohvitassFoto: Hendrik Osula

Coffee Pixelsi kohvibatoonide autor Raivis Vaitekuns annab näpunäiteid selleks, et algav päev saaks hea hoo ja mööduks võimalikult produktiivselt.

Hea une tagamiseks valmista end korralikult ette

Uni aitab meie kehal taastuda ja valmistab ette tulevaks päevaks. Unepuudus mõjutab aju võimet informatsiooni töödelda, mis omakorda mõjutab iga ühe produktiivsust.

„Täiskasvanud inimene vajab vähemalt kuus, kuid eriti hea oleks seitse ja pool tundi kvaliteetset und,“ räägib Vaitekuns ja soovitab hea une tagamiseks korralikult ette valmistada.

„Enne magama minekut tasuks mõnda aega vältida eredat valgust ning hoiduda kofeiinist, mis isegi olukorras, kus magama jäämine on võimalik, annab unekvaliteedile korraliku löögi. Niisamuti peaks andma kehale aega mahalaadimiseks ning sotsiaalmeedia skrollimise ja tööasjade tegemise asemel võiks parem lugeda, lähedastega jutustada või mediteerida. Ka seedimine tahab maharahunemist, mispärast vahetult enne magamaminekut pole hea ka näksida.“ Vaitekunsi sõnul on väärt nipp enne magamaminekut süüa lusikatäis naturaalset mett. See teeb ajutegevusele head.

Ära haara hommikul esimese asjana kohvi järele

Hommiku õigesti alustamine on edu alus. Enne kui päev algab, peatu hetkeks iseendaga.

Nii mõnelgi on kiusatus hommikul äratuskell edasi lükata ja ärkamisega venitada. See aga ei tule produktiivsusele kasuks – nii murrad juba varakult oma esimese päeva eesmärgi ärgata õigel ajal.

Seotud lood:

Auto ei jõua kuhugi ilma kütuseta, samamoodi ei jaksa me palju ilma kvaliteetsete toitainete ja veeta. „Vahetult pärast ärkamist tuleb kustutada janu, kuna seitse või enam tundi ilma veeta tähendab kehale stressi,“ selgitab Vaitekuns . Pärast ärkamist on meie kehas palju stressihormooni kortisooli, aga umbes 60-90 minutit pärast ärkamist hakkab selle tase kehas vaikselt langema. Alles siis on aeg, millal juua oma päeva esimene kohv selleks, et saaksime hea energialaengu.

Ideaalse hommiku sisse võiks lisaks mahtuda võimlemine või jooga. Nii hakkab veri kiiremini liikuma ja rohkem hapniku jõuab vast ärganud ajusse. Leia aega ka mediteerimiseks. Olgu selleks viis või kakskümmend minutit. Eesmärk on saada rahulikuks ja lõdvestunud selleks, et pöörata tähelepanu päriselt olulisele. Hommiku lõpetuseks soovitab Vaitekuns oma päeva planeerida. „Nii saad päeva olulised prioriteedid planeerida enda vaatepunktist, mitte sündmustest, mis toimuvad hiljem päeva jooksul.“

Loobu hommikusöögist või vali seda hoolikalt

Viimastel aastatel on tervise ja produktiivsuse valdkonnas populaarsust kogunud intermitting fasting ehk perioodiline paastumine. Süüakse 8-10 tunnises ajaraamistikus, kusjuures tavaliselt jäetakse vahele just hommikusöök. „Paastu ajal on keskendumine palju lihtsam kui hommikusööki süües,“ selgitab nii teiste kui ka enda kogemusi Vaitekuns.

Hommikusöögi asemel sobib hästi kuulikindel kohv ehk rasvakohv (bulletbroof coffee). „Rasvakohv ehk või ja kookosõliga kokkusegatud kohv on kehale puhas kütus. See pole küll sama, mis perioodiline paastumine, kuna tarbime koos rasvadega olulise osa kaloritest, kuid mõju produktiivsusele on üsna sarnane – hoiab meele erksa, on lihtsam keskenduda ja ei teki kiiresti uut söögiisu,“ kirjeldab Vaitekuns. Ta toob välja, et perioodilisel paastumisel on palju tervisega seotud eeliseid, kuid keskendumise seisukohalt on kuulikindel kohv väga hea alternatiiv.

Hommikusöögi eelistajatel soovitab Vaitekuns hoiduda pudrust ja teistest kõrge süsivesikute sisaldusega toitudest, kuna nende söömise järel tekib juba mõne aja möödudes taas söögiisu. Niisamuti tõstavad süsivesikute rikkad toidud veresuhkrutaset ja hetkel, mil see hakkab langema, toob see kaasa nõrkuse ja motivatsioonipuuduse. „Ööpikkuse paastu murdmiseks soovitan köögivilju (brokkol, lillkapsas, lehtkapsas), kvaliteetseid rasvu (oliivõli, või, avokaado) ning taimseid ja loomseid valke (oad, herned, seened või puhas liha)."

Kofeiin aitab paremini keskenduda ja tekitab õnnetunde

Loe veel

Kohv ja tee on head antioksüdantide allikad. Need olulised molekulid tekitavad meis õnnetunde, on head tervisele ja ajutegevusele ning aitavad suunata energiat ülesannetele, mille lahendamine on parasjagu oluline. „Kohvi tuleks juua ilma piima ja suhkruta,“ jagab Vaitekuns nippi, kuidas oma kohvist viimast võtta. Ta selgitab, et suhkur segab keskendumisvõimet ja piimavalgud seovad antioksüdante ega lase neil organismis imenduda. „Siinpuhul on hea alternatiiv piimapõhistele kohvidele juba varasemalt mainitud kuulikindel kohv. Kohviga segunenud rasv muudab kohvi maitse pehmemaks ja on latte’le ja cappuccino’le väga sarnane, niisamuti aeglustab see kohvi imendumist ja aitab vältida hilisemat kofeiini krahhi.“

Kohvi võiks juua ainult enne keskpäeva. Vaitekunsi sõnul tunnevad paljud umbes kella kahe ajal pärast sööki suuri raskusi keskendumisega. Seda põhjustab aktiivne seedimine, mis suunab vere ajust eemale. „Sellisel hetkel oleksin ma uue kohvitassi järele haaramisega väga ettevaatlik,“ hoiatab Vaitekuns. Ta põhjendab seda liigse kofeiini poolt põhjustatud ebameeldivuse (kiired südamelöögid ja judinad kehas), hilisema veelgi suurema väsimustunde (kofeiini krahh) ja öise kehva unega.

Vaitekuns võtab kokku, et produktiivsuse seisukohalt on kõige olulisem vaimne selgus. “Nii suudame oma tähelepanu juhtida olulistele asjadele ning näeme suurt ja terviklikku pilti. Suudame seada õigeid prioriteete ning pidada nendest kinni.

Saada vihje, foto või video!
Saada vihje
Jälgi meid sotsiaalmeedias