Hoia toidukordade vahe vähemalt 3-4 tunni pikkune
Lihtne reegel, mida on tänapäevase kiire elutempo juures raske jälgida, on kahe toidukorra vahele jätta vähemalt 3-4-tunnine paus. Kui toidukordade vahele jääb piisav ajavahe, taastub sülje tootmine piisavalt ning organism on uuest toidukorrast tekkiva happerünnakuga paremini võimeline toime tulema. Seejuures võib toidukordade vahele juua ainult puhast, maitsestamata vett – ka kohv või tee toidukordade vahel toimib hammastele happerünnakuna.
Eelista väiksema suhkrusisaldusega toite
Kuivõrd suhkur on elutegevuseks vajalik aine ning pea kõik toidud sisaldavad seda, ei ole suhkru tarbimist võimalik ega ka vajalik vältida. Üldtervise seisukohalt tuleks aga vähendada valge suhkru tarbimist, mis lisaks suuõõne happerünnakule tekitab ka olukorra, kus sülg ei suuda enam hapet neutraliseerida ning hambaemail kahjustub.
„Mida kauem toit hammastega kokku puutub, seda kauem happerünnak kestab ja seda suurema tõenäosusega hambaemail kahjustub. Seetõttu tasuks vältida hammaste külge kleepuvaid toiduaineid, nagu küpsiseid, ning toidukord lõpetada loputades suud veega, et toidujäägid ära uhtuda," soovitas dr Kaja Kiige Sakala Hambaravist.
Vähenda toidu kokkupuudet hammastega
Dr Kiige sõnul kahjustavad hambaid suhkrut sisaldavad ja happelised toiduained, sealhulgas muus osas tervislikud puuviljad ja eriti tsitruselised.
„Mida pikemalt on suhkrut või happeid sisaldavad toiduained kontaktis hammastega, seda suurem kahju hammastele sünnib - üheks halvaks näiteks on pulgakomm, mida laps võib nautida kümneid minuteid järjest," rääkis hambaarst.
Mida lühemalt on magus või happeline toit suus, seda parem - siis kaob kaariest põhjustavatel bakteritel võimalus toidujääke oma ainevahetuses kasutada. Magusaid jooke võib juua ka kõrrega, sest siis on kontakt hammastega oluliselt väiksem," sõnas dr Kiige. Toidukorra klaasi vee ning ksülitooliga närimiskummiga lõpetamine on hambaarsti sõnul aga alati hea idee.
Tarbi piimatooteid, rasva ja pähkleid
Kui magusad ja happelised toidud ei ole just kõige hambasõbralikumad, siis on dr Kiige sõnul terve hulk aluselisi toiduaineid, mis mitte ainult ei kahjusta hambaid, vaid on neile koguni kasulikud.