Meditsiinidoktor lihavõttepühade eel: miks ja kui palju süüa muna?

 (2)
Mäeotsa talu kanad, kuked, tibud, värvilised munad
Foto on illustratiivne.Foto: Sven Arbet

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professori ja meditsiinidoktori Mihkel Zilmeri sõnul on muna tipptoiduaine, mis võiks oma väga mitmekesise ja ainevahetusele toimivas hulgas sisalduvate toitainete rikkuse tõttu leida tee toidulauale kolm-neli korda nädalas, kirjutab ERR Novaator.

Lihavõttepühade ajal juhtub, et inimesed söövad mitu muna päevas, kuid professor Zilmer ei näe selles mõningases liialduses midagi halba.

"Kui inimene sööb pühade ajal paaril järjestikusel päeval kaks kuni kolm muna päevas, siis ei ole vaja muretseda – lühiajalised söömisnihked ei jäta organismile mingit jälge. Meie ainevahetus on nii võimas, et see korrigeerib kõik," täpsustab Zilmer.

Zilmeri sõnul on ühe muna söömine kolm-neli korda nädalas igati mõistlik. "Muna kuulub inimese ainevahetust hästi toetavate toiduainete absoluutsesse tippu ning on inimkehale väga kasulik," selgitas Zilmer.

Mis teeb muna kasulikuks?

"Munavalgus on palju aminohappeid, mida inimkeha vajab, ent mida ta ise ei tooda. Munavalgud on parima bioväärtusega valgud, sest nende aminohapete vahekorrad on meie kehavalkudele kõige sobivamad," tõdes professor.

"Muna katab märkimisväärse osa päevasest vitamiinide A, D3, E, H, K2 ja B-grupi vitamiinide vajadusest. Arvestades meie piirkonnale omast D3-vitamiini vaegust, on muna söömine lausa teretulnud. Aga veel, vitamiinide D3 ja K2 ühises koostöös suunatakse kaltsium just luudesse, mis vähendab kaltsiumi võimalikku kasutamist aterosklerootiliste naastute tekkeks," kirjeldas toitumisteadlane.

Loe pikemalt refereeritud artiklit ERR Novaatoris.

Saada meile vihje, foto või video!