Uuring: veele jää ja sidruni lisamine võib su haigeks teha

 (17)
Foto on illustreeriv
Foto on illustreerivVida Press

"Kas panen jääd ja sidrunit ka sisse?" küsib teenindaja sageli, kui mõnes toidukohas vett tellid. Enne, kui ütled mõlemale jah, loe see artikkel läbi.

Värske uuringu järgi võib veele jää ja sidruni lisamine olla ohtlikumgi, kui seni tundunud on, kirjutab The Independent.

Põhjuseks on vana tuttav kolibakter ja mitmed viirused, kes puuviljade ja nakatunud vee abil paljunevad.

Jää nakkusohtlikkus on hästi tuntud: 1987. aastal põhjustas noroviirus haiguselaine neljas USA ühendriigis. 1991. aastal lahvatas Ladina-Ameerikas kooleraepideemia, mille tulemusel suri 17 inimest.

Nüüd on toiduteadlased Clemsoni ülikoolist tõestanud, kui lihtne on bakteritel tegelikult paljuneda ja inimesi haigustesse nakatada.

Uuring näitas, et kui inimese käed, mis lõikasid sidrunit, olid mingil moel varem kokku puutunud kolibakteriga, oli tõenäosus, et märja ja äsjapestud sidruni või jääga kokkupuutumise teel kandub bakter edasi, 100 protsenti.

Kui sidrun ei olnud äsjapestud ja märg, oli tõenäosus, et bakter kuiva puuvilja kaudu edasi kanduks, 30 protsenti.

Loo moraal on ilmselt see, et kuivatage puuvilju korralikult, enne kui neid vette lisate, ja peske käsi veel korralikumalt, sest see on kõige alus.

Saada vihje, foto või video!
Saada vihje
Jälgi meid sotsiaalmeedias