Soomlaste Iltalehti vahendab Yleisradio uudist, et regulatsioon hakkab kehtima järgmise aasta aprillis ning määrab selle, mis värvi on õiged restoranide friikartulid.
Kõige õigem toon on "heledamapoolne kuldne kollane". Kuumutamisel tekib akrüülamiid*, see aga omakorda suurendab vähki haigestumise tõenäosust kõikides vanusegruppides. Eriti ohtlik on see aine väikelastele, näitavad uuringud.
Restoranidele töötatakse välja ka värvipalett ja fotokataloog õigetest friikartulite värvidest. Kehtima hakkab seadus 11. aprillil 2017.
* Akrüülamiid on saasteaine, mis tekib toiduvalmistamise käigus nii tööstuslikes kui ka kodustes tingimustes peamiselt kõrge süsivesikute ja madala valgusisaldusega taimsete toitude kuumtöötlemisel, eelkõige röstimisel, küpsetamisel ja praadimisel. Problemaatilisteks toodeteks võivad olla näiteks friikartulid, kartulikrõpsud, küpsised, leib, hommikusöögihelbed, kohv, aga ka imikutoidud (maaeluministeeriumi koduleht).