12 kasulikku nippi Facebooki kohta, mida sa tänaseni ei teadnud

 (10)
12 kasulikku nippi Facebooki kohta, mida sa tänaseni ei teadnud
Foto: Scanpix

Austraalia uudisteportaal news.com.au tegi põhjaliku ülevaate Facebooki võimalustest, mida tavakasutaja ei pruugi teada.

1. Vähendada märguannete hulka

Sa ei saa lahti kõigist Facebooki märguannetes, kuid võid väga paljud neist vaigistada. Selleks tuleb minna seadetesse ja valida Notifications (märguanded). Seal saad ise valida, millised kehtivad sinu arvuti, millised telefoni kohta.

2. Keela videote automaatne esitamine

Kui videod Facebooki uudisvoogu sirvides automaatselt mängima hakkavad, võtavad need sinu seadmes ka rohkem andmemahtu ja muudavad seega sirvimise aeglasemaks.

3. Salvesta asju hilisemaks lugemiseks

Uudisvoosse ilmuvad postitused on koos valikuga „Bookmark". Vali postituse juures asuvat noolekest ja salvesta video või link ning vaata seda hiljem.

4. Ütle inimestele, kuidas oma nime hääldada

Sinu profiilis on selline link nagu „About". Kui valid „Details about you", saad sisestada heliklipi sellest, kuidas sinu nime täpselt hääldama peaks.

5. Saa teada, kes on sind blokeerinud

Facebook ei teavita sind (ja ilmselt ei hakka seda kunagi tegema) kui keegi sind blokeerinud on. Tegelikult ei pea sa kasutama selle teada saamiseks mingeid Facebooki väliseid rakendusi. Piisab mõne järgmise vihje kontrollimisest:

- Postitused, mida jagate, kaovad mõlema ajajoonelt. Kui blokeering maha võtta, ilmuvad need tagasi.

- Vestlusaken ja vestlusminevik on kättesaadav, kuid uusi sõnumeid ei toimetata kohale.

- Kui vajutad vestlusakna ülaosas paiknevale blokeeritud (ja sind blokeerinud) kasutaja nimele, tuleb järgmine tühi leht sõnumiga: "The link you followed may have expired, or the page may only be visible to an audience you're not in."

6. Blokeeri soovimatu äpp

Lisaks inimestele võimaldab Facebook blokeerida ka mängukutseid ja muude rakenduste kutseid, aga ka ürituste kutseid. Kui lisada Block App Invites'i seadetes (blokeeri rakenduste kutsed) mõne kindla inimese nimi, ei tule temalt sulle enam kunagi ühtki mängurakenduse kutset.

7. Leia postitused ja jagamised, mis toimusid kaua aega tagasi

Activity Log ehk koht, kust saad ülevaate sellest, mis on sinu ajajoonel toimunud. Sealt leiad märksõnade sisestamisel otsingusse vajalikud postitused minevikust üles ning saad need tarvidusel ära kustutada. Ka pilte võid nii leida.

8. Vaata järgi, kellel on ülevaade sinu meeldimistest ja kommentaaridest nende uudisvoos

Kui su sõber jagab midagi Facebookis, lisab ta sellele ka privaatsussätted. Kui sina seda like'id või kommenteerid, siis igaüks, kes käib tema seatud privaatsusätte alla, näeb sinu tegevust.

Ütleme, et sinu sõbranna lisas Facebooki foto 20 inimesega ja lisas kõigi nägudele ka tag'id nimedega. Kui sa seda pilti kommenteerid, jõuab see kõigi osapoolteni. Nii et kui sa ei taha, et sinu nimi pidevalt Facebookis nähtaval on, veendu postituste privaatsussätetes - mida ja kellega täpsemalt jagatakse ning millesse sa end mässid, kui kommenteerid, like'id.

9. Tõmba Facebooki mälukasutust telefonis koomale

Facebooki mobiiliäpp võtab telefonis ruumi rohkem kui 96 MB. See kasvab sadadeks ja sadadeks megabaitideks, eriti kui külastad äpi kaudu ka veebi. See on nii seetõttu, et Facebook salvestab ajutitselt kõik fotod, mida uudisvoos näed ja kogu andmestiku telefoni vahemällu, et lehte kiiremini laadida.

iPhone'i omanikud peaksid Facebooki koomaletõmbamiseks selle maha laadima ja siis uuesti installima. Androidis saab teha nii - vajuta pikalt äpi ikoonil, vea see App Infosse ning vali Clear Cache.

10. Vali, kelle uudiseid näed kõige esimesena.

Sel suvel tutvustas Facebook võimalust „See First" ehk „Näe esimesena", mis võimaldab sul valida oma sõprade seast nn lemmikinimesi, kelle postitusi näed kõige esimesena.

Selle rakendamiseks mine lihtsalt oma sõbra nime kohale, vali Following ja „See first".

11. Logi Facebookist välja teises seades

Kui tahad, et sinu tööarvutis lahti ununenud Facebook logiks automaatselt välja sel hetkel, kui logid mobiilses seadmes Facebooki sisse, siis see on võimalik.

Mine seadetesse ja vali Security (või privaatsus). Sealt vali Where You're Logged In, mille alt näed seadeid, kus oled sisse logitud. Valides „End Activity" logib Facebook sind aktiivsetest seadmetest välja.

12. Näe kõiki äppe, mis kasutavad Facebooki logimist

Seadetes vali rakendused, et näha kolmandaid programme või veebilehti, mis kasutavad Facebooki informatsiooni selleks, et saaksid nende teenustele ligi. Selles võid kindel olla, et rakendused ei postita midagi sinu Facebooki seinale ilma sinu loata. Seda nad teha ei saa. Ka siis, kui nõustud nende postitusega, saad sa limiteerida seda hulka kasutajaid, kes seda näevad.

Saada vihje, foto või video!
Saada vihje
Jälgi meid sotsiaalmeedias